Pieniny i noclegi z wyżywieniem w górach
Obojętnie, czy udamy się na wypoczynek nad morze, czy w góry, praktycznie zawsze towarzyszy nam pytanie, jaki rodzaj noclegu wybrać: nocleg z wyżywieniem czy bez. Dziś postaramy się odpowiedzieć na to pytanie na podstawie kilkudniowego urlopu w Pieninach.
Wybierając się na wakacje, większość z nas chce cieszyć się wolnością i spokojem, odrywając się od obowiązków. Jednym z nich jest codzienne gotowanie. Jadąc w góry, nad morze czy nad jezioro, mało kto z nas chce stać godzinami przy kuchni, myć i sprzątać po posiłku. Dlatego taką popularnością cieszą się wszelkie restauracje, knajpki czy jadłodajnie. Pytanie pozostaje jednak, czy wybrać nocleg z wyżywieniem czy bez wyżywienia?
Nocleg z wyżywieniem czy bez wyżywienia w górach?
Na to pytanie wbrew pozorom bardzo łatwo odpowiedzieć. Wszystko zależy bowiem od odległości, jakie pokonujemy w ciągu naszych wakacji. Jeśli wybieramy się np. na spływ kajakowy mazurskimi jeziorami i dziennie pokonujemy dziesiątki kilometrów, warto zorganizować nocleg bez wyżywienia. Dzięki temu mamy dużą swobodę, czasu i miejsca posiłku. Nic więc nie stoi na przeszkodzie abyśmy stołowali się codziennie w innym miejscu.
Jeśli zaś wyjechaliśmy na weekend do Pienin, gdzie mnogość atrakcji jest skomasowana na relatywnie małym obszarze, warto rozważyć zakup noclegu razem z wyżywieniem. Opcja taka jest nie tylko wygodna, ale i tania.
Noclegi z wyżywieniem w Pieninach
Pieniny i noclegi z wyżywieniem to doskonały pomysł. Wiele hoteli i pensjonatów oferuje swoim gościom specjalną ofertę z posiłkami w cenie. Za przykład może posłużyć tu chociażby nasze schronisko PTTK Trzy Korony oferujące swoim klientom pakiety wraz z wyżywieniem. W skład pakietu wchodzi śniadanie przyrządzane zgodnie z góralskimi recepturami oraz pożywna obiadokolacja złożona z zupy, drugiego dania, kompotu i deseru. Oba posiłki zgodnie z góralską tradycją, nie pozwolą turystom odejść głodnym od stołu. Doświadczona, prowadzona przez wyśmienitą kadrę kuchnia zaserwuje zaś lokalne specjały rozpływające się w ustach. Wszystko to pozwala zakosztować lokalnej kuchni, mając pewność wysokiej jakości i świeżości potraw.
Nocleg z wyżywieniem w górach - rozwiewamy mity
Jednym z największych mitów związanych z wyborem zakwaterowania razem z wyżywieniem jest obowiązek stawiania się w określonych godzinach na posiłki. Owszem tak było kiedyś, ponad 20 lat temu. Obecnie śniadania są wydawane od godziny 8 do 11, zadowoli to więc ludzi chcących ruszyć w góry z samego rana, jak i wszystkich miłośników długiego spania. Podobnie ma się sprawa z obiadokolacjami dostępnymi od 16 do 20. Tak szeroki przedział godzinowy umożliwia spokojne zejście ze szlaku i udanie się na ciepły dwudaniowy posiłek, który zregeneruje siły po całym dniu w plenerze.
Innym mitem wymagającym obalenia jest ten mówiący o prostym, nieurozmaiconym jedzeniu i niskiej jakości potraw. Podobnie jak wcześniejszy mit, również i ten wywodzi się jeszcze z czasów PRL’u. Dziś pogląd ten należy również włożyć między bajki. Restauracja w schronisku PTTK w Sromowcach Niżnych oferuje swoim gościom wykwintną, a zarazem przepełnioną górskim klimatem domową kuchnię, w której każdego dnia możemy zjeść dania przygotowane z wysokiej jakości świeżych składników. W menu, zgodnie z tradycyjną pienińską kuchnią, możemy znaleźć między innymi żur na kiełbasie, udziec barani w kapuście, kotlet po góralsku, gulasz myśliwski czy własnoręcznie robione pierogi. Wszystko pachnące, ciepłe i dobrze przyprawione.
Spędzając więc czas w Trzech Koronach w Sromowcach Niżnych lub w każdej innej miejscowości w Pieninach, warto rozważyć zakwaterowanie wraz z wyżywieniem, by nie tylko zaoszczędzić, ale i zakosztować wspaniałego smaku kuchni znad Dunajca.